Home

HDB @ Ang Mo Kio Avenue 1

Bought as a resale HDB in Ang Mo Kio, this 3 room apartment needed some work to turn into an industrial, modern living space. The existing layout was too cramped and boxy, and it needed more storage space throughout. Also, the owner wanted to re-think the finishes for the entire home in order to achieve their idea of an industrial and masculine yet homely space.

Home Guide began by removing the existing finishes, starting from the tiles. In the living area, the tiles were completely replaced with a concrete screed, while the bathroom tiles were replaced with pebble flooring. Subsequently, the walls of the common bedroom were removed to open up the living room and the master bedroom was also expanded with the addition of a walk-in closet.

In the living room, kitchen and bedroom, ceiling lights were added with exposed black ducting to enhance the industrial feel of the space. In the living and dining rooms, brick walls were left un-plastered and painted white to further complete the aesthetic of an industrial-like space. Overall, the interior design is the perfect balance of utility and comfort, a modern take on a Singapore apartment.

emerald hill

The living area is a powerful design statement and inspires a sense of masculine living, with no excess elements or unnecessary ornamentation. The timber TV unit is designed to fit seamlessly into the weathered concrete, laminated shoe cabinet. Here, the combination of the brown leather sofa, exposed electricals of the lighting and the raw flooring adds to the powerful yet stylish look of the home interior design space.

emerald hill

A sense of openness and space is created in the kitchen using clean lines and well-defined work areas. The finishing touch in the kitchen is a warm orange accent wall which balances nicely with the timber table and chair of the neighbouring dining room. A fold back glass door separates the kitchen from the rest of the space to allow for control of smells when cooking.

emerald hill

Black cabinetry and steel countertops were selected to enhance the industrial feel of the home. The addition of a bar island in the kitchen makes it perfect for chatting to guests while preparing the evening feast.

emerald hill

The bedroom is again a clean masculine space, with artwork adding personality in a fun and effortless way. To further maximize the space, the entire window wall has a concealed storage system laminated in weathered concrete. Divisions between the cabinets disappear, with a ‘press to open’ system eradicating the need for handles.

emerald hill

The bathroom finishes are also completely replaced with a new concrete screed wall and pebbled floor. The orange textured wall tiles mimics the orange accent wall in the kitchen, hence maintaining a consistent theme throughout the apartment.

MORE PROJECTS